Gepubliceerd op 01/08/2022
Elk kind groeit uiteindelijk uit zijn ledikant of wieg. Het ene kind is er al aan toe met 18 maanden, het andere pas met ruim 3 jaar. Uiteindelijk maken ze de overgang naar een groot bed. Maar wat is nu het juiste bed voor mijn kind?
Een peuterbed, ook wel juniorbedje genoemd, is zeer geschikt voor kindjes waarvan het ledikantje te klein is geworden. Veel ouders kiezen voor een peuterbed omdat zij dit knusser vinden. Daarnaast kiezen ook mensen die wat kleiner behuisd zijn voor dit formaat bed. Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje er eerder aan toe is aan een groter bed.
Als je als ouder of verzorger merkt dat je kindje zich opgesloten voelt in het ledikant, het kind erg onrustig slaapt of uit het ledikant klimt dan is het tijd voor een groter bed.
In een peuter of junior bed kan je kind gebruiken tot hij eruit groeit, dit is meestal rond de leeftijd van 7 of 8 jaar.
De voordelen van een peuter bed zijn vooral veiligheid. Dit bed is gemaakt speciaal voor peuters en jonge kinderen. Een peuterbed heeft meestal een valhekje en hogere zijkanten. Het bed is laag aan de grond, soms heeft het bed wel poten eronder, maar ook zijn er peuterbedden met lades voor bijvoorbeeld speelgoed.
Omdat een peuterbed kleiner is dan een standaard eenpersoonsbed is er meer ruimte in de kamer, zo heeft het kind meer speelruimte.
Het nadeel van een peuterbed is dat het kind er uit kan groeien. Het bed gaat dus maar enkele jaren mee voor je kind. Tot ongeveer de leeftijd van 7 of 8 jaar past en kind in dit bedje, en kan hier veilig ruim in slapen.
Wil je iets langer met een peuterbedje doen dan kun je ervoor kiezen om een meegroeibed te nemen. De naam zegt het zelf al, het bed groeit mee. Je kunt het bed aan de achterkant uitschuiven, waardoor je er op ten duur een volwaardig eenpersoonsbed van kan maken. De hogere zijkanten en al er een valrek aanwezig is, kun je deze zelf makkelijk demonteren.
Of je nu een eenpersoons-,meegroei- of peuterbed aanschaft:je kindje heeft nu de vrijheid om zelf zijn bedje in en uit te stappen. Daarmee moet je de omgeving peuterproof maken. Dit kun je op meerdere manieren doen.
Valhekje: Peuterbedjes hebben vaak een ingebouwd valhekje, zodat het kindje niet ‘s nachts uit zijn of haar bed rolt. Eenpersoonsbedden hebben dit niet, maar dan kun je een los valhekje kopen. Deze klem je meestal onder het matras en schroef je vast aan het onderstel van het bed.
Zachte ondergrond: zorg dat de ondergrond naast het bedje zacht is. Leg er bijvoorbeeld de eerste tijd een extra dikke deken of matras naast. Mocht het kindje uit bed klauteren en vallen, dan is zijn of haar landing in ieder geval zacht.
Peuterproof: Je peuter kan nu ‘s nachts zelf ronddolen, daarom is het Vandelanotte om de veiligheid van je huis weer eens onder de loep te nemen.
De overgang van een klein naar groot bed kan voor een kindje best spannend zijn., wat tot gevolg soms onrustige nachten kan geven. Om deze overgang iets makkelijker te maken volgen hier enkele tips;
Neem je kindje mee naar de winkel tijdens de zoektocht naar een bed. Laat hem of haar mee uitzoeken, zo komt het niet als een verrassing voor het kindje als het nieuwe bed geplaatst wordt.
Om je kindje voorbereiden op het nieuwe bed kun je met hem of haar in ‘gesprek’ gaan. Benoem daarom vooral dat hij of zij binnenkort een bed voor grote kindjes krijgt.
Peuters willen vaak veel zelf doen, dus laat ze helpen met het oude ledikant en nieuwe grote bed. Zo ziet de kleuter wat er met het oude bed gebeurt en ziet zijn kamer veranderen met het grote bed, hij of zij zal zich erg groot voelen na het helpen.
Hou je aan het bedritueel zoals altijd. Je peuter weet dan dat er verder niets verandert en dat hij of zij nog altijd kan rekenen op dat dagelijkse verhaaltje. En nog leuker: papa enmama kunnen nu op het bed zitten.
Misschien wordt je peuter de eerste nacht(en) wat vaker wakker. Ga dan even bij je kindje zitten en stel hem gerust. Hij weet dan dat je re nog steeds voor hem bent. Waarschijnlijk is je kindje in een mum van tijd gewend aan zijn of haar “bed voor grote kindjes”.
Als ouder of verzorger kun je er ook voor kiezen om na het ledikant gelijk over te gaan op een eenpersoonsbed. Je kunt dan kiezen voor een standaard bed met lattenbodem of voor een boxspring. De boxspring is over het algemeen hoger dan een standaard bed dus voor vallen is het belangrijk om er eerst gebruik te maken van een valrek. Een eenpersoonsbed is dus echt geschikt voor de peuter die echt toe is aan een groter bed.
Zo lees je dat een bed kopen voor je peuter leuk is. Een nieuwe fase voor je kindje maar ook voor jou als ouder of als verzorger